2023 PÖFF Shorts kuulutas võitjad
Uudis

Laupäevasel auhinnatseremoonial, mis algas Tallinnas Angerja trammipeatuses ja lõppes Paavli kultuurivabriku hoovis, kuulutas rahvusvaheline lühifilmide ja animatsiooni festival PÖFF Shorts välja kuue võistluse võidufilmid.

PÖFF Shortsi rahvusvaheline žürii valis Ameerika filmiakadeemia nominatsiooniõiguse saajateks Olivér Hegyi animafilmi "Südameaed" (Ungari/Slovakkia, 2022) ja Sam Manacsa mängufilmi "Vannun oma elu nimel" (Filipiinid, 2023).

Parimaks Eesti lühifilmiks valiti Tallinna Ülikooli Balti-, filmi-, kunstide ja meedia instituudi magistrifilm, režissöör Vera Pirogova draama "Emapiim". Parima lasteanimatsiooni auhinna pälvis Oskar Lehemaa animafilm "Kadunud sokid" (Eesti, 2023).

Euroopa Filmiakadeemia nominatsiooniõigusele esitatud film ja "Põhjusega mässad" lühifilmi auhinna võitja kuulutatakse välja PÖFFi lõpugalal laupäeval, 18. novembril.

Valikut auhinnatud filmidest saab näha lisaseanssidel Tallinnas ja Tartus.

Kinnise auhinnatseremoonia lavastasid ja produtseerisid Siim Tõniste, Monika Tomingas ja Heinrich Sepp.

ANIMA VÕISTLUSPROGRAMM

Žürii: Aurelia Aasa, Sara Gunnarsdóttir, Filip Kozlowski

PARIM LÜHIFILM
Esitleja: PÖFF
"Südameaed" (Ungari/Slovakkia, 2022)
Režissöör: Olivér Hegyi

Žürii kommentaar: "Ilus oma humoorikas ja siiras lähenemises, visuaalid riimuvad ideaalselt teemaga. Sundimatu ja nagu pealkiri ütleb; otse südamest."

ŽÜRII POOLT MAINITUD
"Omamoodi testament" (Prantsusmaa, 2023)
Režissöör: Stephen Vuillemin

Žürii kommentaar: "Ebatraditsiooniline, provokatiivne ja kunstiliselt häiriv ulmepõnevik meie tajude piirangutest ja saatusest."

PARIM LASTEANIMATSIOON
"Kadunud sokid" (Eesti, 2023)
Režissöör: Oskar Lehemaa

Žürii kommentaar: "Kaasahaarav, humoorikas ja fantaasiaküllane lugu, mis aitab meil taasavastada lapse vaatenurga. Saame jälgida last, kassi ja sokipaari voodi all, et avastada armastust ja kaastunnet koos tõsise ohu ja põnevusega. Pane tähele tolmuimejat."

Žürii poolt mainitud lasteanimatsioon
"Minu nimi on Edgar ja mul on lehm" (Tšehhi, 2023)
Režissöör: Filip Diviak

Žürii kommentaar: "Soe, otsekohene ja siiras jäädvustus mehe ja lemmiklooma suhtest, peene tooni ja dünaamilise rütmiga."

NEW TALENTS žürii auhind parimale animatsioonile
Esitleja: Eesti Kunstiakadeemia
"Armupisted" (Jaapan, 2023)
Režissöör: Xu Yuan

Žürii kommentaar: "Võimas, julge, jõuline mõistujutt armusuhetest, jutustatud ilma kompromissideta läbi kaunilt elava ja värvika animatsiooni."

NEW TALENTS žürii poolt mainitud animatsioon
"Esietendus" (Poola, 2023)
Režissöör: Sara Szymańska

Žürii kommentaar: "Melanhoolne lahkuminekulugu, mis ei karda kasutada dialoogi ja hoiab meid hetkes läbi hüpnotiseeriva montaaži."

LÜHIFILMI VÕISTLUSPROGRAMM

Žürii: Kristofer Piir, Rodney Llaverías, Radka Weiserová

PARIM LÜHIFILM
Esitleja: PÖFF
"Vannun oma elu nimel” (Filipiinid, 2023)
Režissöör: Sam Manacsa

Žürii kommentaar: „Meistriklass filmitegemises – ühtaegu peen, kuid samas võimas ja tugeva režiiga. Operaatoritöö on kaunilt täpne ja režissöör Sam Manacsa loob maailma, mis on autentne, hästi kujundatud ja täiuslikult arendatud tegelastega. Vaoshoitud montaaž lisab vaid intriigi ja loob meeldejääva, ent üllatava lõpu. Silmapaistev igal tasandil."

ŽÜRII POOLT MAINITUD
"Pöörlevad õed" (Liibanon, 2023)
Režissöörid: Michel Zarazir, Gaby Zarazir

Žürii kommentaar: "Liibanoni filmitegijatest õed-vennad Gaby ja Michel Zarazir esitavad üllatava ja originaalse tumeda komöödia, mis käsitleb rasket teemat kõige kergemate puudutustega. Film on värske, julge ja mis kõige tähtsam - lõbus."

NEW TALENTS žürii auhind parimale tudengifilmile
Esitleja: Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituut
"Sünnipäevapidu” (Saksamaa, 2023)
Režissöör: Francesco Sossai

Žürii kommentaar: „Laste sünnipäevapidu on ideaalne taust žanrifilmile, mis on ühtaegu rabav ja häiriv. Eriti muljetavaldav on draama ülesehitamine peo ümber, mille muudavad veelgi võimsamaks nii täiskasvanud kui ka lapsnäitlejate uskumatult tugevad esitused. Tohutult kaasahaarav film enesekindla režii ja visuaaliga, mis jääb vaatajatega veel kauaks pärast tiitreid."

NEW TALENTS žürii poolt mainitud
"Valendav haav" (Hispaania, 2022)
Režissöör: Christian Avilés

Žürii kommentaar: „Eksperimentaalne ja poeetiline film, mis avastab nutikalt kõiki filmimeediumi aspekte. Meeltele pidusöök täis tekstuure, mis peaaegu panevad teid läbi ekraani tundma kuumust. Vapustav kogemus, mis juhib tähelepanu ka rõdult basseini hüppamise hullusele nimega "balconing". Julge, sürreaalne ja kordumatu kinoreis."

PÖFF SHORTS RAHVUSLIK VÕISTLUSPROGRAMM

Žürii: Flo Kasearu, Katie Bignell, Aneta Zagórska

PARIM LÜHIFILM
"Emapiim" (Eesti, 2023)
Režissöör: Vera Pirogova

Žürii kommentaar: "See oli tabav film pingeliste peresuhete keerukusest. Ekraanilt paistavad siin tugevad esitused ja kaasahaarav stsenaarium, mis uurib pettumust ja vanemast lapsele jäävat jälge ning lubab publikul istuda selles keerulises ruumis."

ŽÜRII POOLT MAINITUD
"Poiss" (Eesti, 2023)
Režissöör: Vladimir Loginov

Žürii kommentaar: "Film, mille üle vaieldi sügavalt olemasolevate kaadrite ebamugava kasutamise pärast kahetsusväärselt tuttaval konfliktimaastikul. Publikule väljakutse esitades ja ootusi kummutades tundsime, et see väärib tunnustust oma ärritava mõju eest."

Tallinnas saab valikut võidufilmidest näha pühapäeval, 12. novembril kell 21.15 ja pühapäeval, 18. novembril kell 19.30 kinos Artis. Pühapäeval, 19 novembril kell 12.45 linastuvad filmid Tartus Athena Keskuses.

Lühifilmide ja animatsiooni festival PÖFF Shorts jääb kõrvalprogrammiga kinodesse kuni kolmapäevani, 15. novembrini. 27. Pimedate Ööde filmifestival jätkub kuni 19. novembrini.